Kultur og videnskabspaladset

Bygget mellem 1952 og 1955 som en “gave fra det sovjetiske folk til nationen Polen.”

Med sine 237 meter fordelt på 42 etager er det landets højeste bygning. Den store attraktion er et stort observationsdæk på 30. etage, der giver en fantastisk udsigt over Warszawa.

Der er 3.288 rum i bygningen som f.eks kontorer, hovedkontorer for forskellige institutioner og det polske videnskabsakademi. Her er også et postkontor, en biograf, en swimmingpool, museer, biblioteker, teatre, en café og to klubber.

En gave fra Sovjetunionen

Kultur- og videnskabspaladset blev bygget i årene 1952 – 1955 som «en gave fra det sovjetiske folk til det polske folk» på initiativ af Josef Stalin. Byggeriet blev foretaget af 3500 sovjetiske bygningsarbejdere.

Bygningens arkitektur minder om flere lignende skyskrabere som blev opført i Sovjetunionen på samme tid som for eksempel Moskvas statsuniversitet. Arkitekten Lev Rudnev ønskede imidlertid at indarbejde nogle polske arkitektoniske elementer i projektet, og besøgte derfor flere byer, blandt andet Kraków, Chełm og Zamość, for at finde inspiration i den polske arkitektur.

En kontroversiel gave

Som et af byens bedst kendte og mest synlige landemærker har Kultur- og videnskabspaladset skabt mange kontroverser, men bygningen har også mange tilhængere, særligt blandt den yngre generation af Warszawas indbyggere.

Alle disse kontroverser har betydet at der er blevet udformet mange koncepter og forslag til hvad der skulle ske med bygningen. Forslag strækker sig fra at “dække bygningen til” med en anden skyskraber, omdanne den til museum for Kommunismen og til forslag om simpelt hen at nedrive bygningen.

Modstandere og tilhængere

Modstanderne af bygningen mener at den er et symbol på fortidens sovjetiske dominans over Polen. Andre har argumenteret for at bygningen ødelagde den æstetiske balance til i forhold til den gamle by og at den ikke passer ind i bybilledet.

Tilhængerne mener at bygningen er meget funktionel og at den i dag i stor grad harmonerer med byens øvrige, moderne skyline.

Pałacu Kultury i Nauki

Plac Defilad
00-901 Warszawa

T: +48 22 656 76 00

Kontakt på sociale medier

Her kan du, hvor det er oplyst, finde link til websites og sociale medier indtast i linkbjælker

Grøn bjælke angiver at der er angivet link
Grå bjælke angiver at der ikke er opgivet kontaktmulighed.

Læs med på vores sociale medier

Find populære hashtags

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here